Yüksek Mühendis Dr. Orhan Öcalgiray, 1999 yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünü yardımlarıyla hayata geçirmiştir.

ocalgiray_2

Özgeçmiş

13 Ağustos 1922’de İstanbul’da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi Fen Şubesinden mezun oldu. 1947’de İTÜ‘den mezun olduktan sonra, 1948-1956 arası Sümerbank Merinos yünlü sanayii müessesesi’nde; 1956-1976 arası Benal Mensucat A.Ş.’de teknik müdür ve müdür olarak çalıştı.

Kronolojik olarak aşağıdaki firmaları kurmuştur:

• 1960'da yüksek mühendis Orhan Öcalgiray mümessillik ve müşavirlik a.ş.

• 1968'de Orimpex tekstil ithalat ve ihracat ticaret a.ş.
  • 1971'de Oray el örgü yünleri a.ş.
  • 1976'da Ormo tekstil sanayi ticaret a.ş.
  • 1983'te Oran tekstil sanayi a.ş.
  • 1984'te Ortops yün tarama sanayi a.ş.
  • 2003'teNako el örgü yünleri ticaret a.ş.‘yi satın aldı.
  • 2003-2006 yılları arasında üretim şirketlerini tek isim altında birleştirerek dış pazarlamada Ormo yün iplik sanayi ticaret a.ş., iç pazarlamada da nako el örgü yünleri ticaret a.ş. adı altında topladı.
  • 2000 yılındaÖcalgiray Yatırım Holding a.ş.‘yi kurdu.
  • 1976'da kurulanOrmo yün iplik sanayi a.ş.‘nin sanayi tesisi, yün ve sentetik iplik sanayinde [woollen, worstedt ve semi-worsted] sistemlerine haiz olup el örgü yünü üretiminde dünyanın en büyük üretim kapasiteli fabrikasıdır. Kurulduğu yıl olan 1976’dan günümüze kadar üretiminin %60 – %75'i beş kıtaya ihraç edilmektedir. Ayrıca Ormo a.ş. ihracata başladıktan sonra Fransa, Almanya, İngiltere, İsviçre ve İspanya’daki el örgü fabrikalarının sanayi faaliyetlerini bitirmelerine sebep olup, bunlar Ormo yün iplik sanayi a.ş.‘ye müşteri olmuşlardır.
  • 2006'da Kolza biodiesel yakıt ve petrol ürünleri a.ş. ile Bionano teknoloji üretim a.ş.‘yi kurup, halen bu şirketin yönetim kurulu başkanlığını yapmaktadır.

Bunların yanı sıra, İstanbul Teknik Üniversitesi Geliştirme Vakfı‘nda ve bir dönem yönetim kurulu başkanlığı da yaptığı vakıf iştiraki arı Teknokent A.Ş.‘de yönetim kurulu başkan vekili üyeliği yapmıştır. Yine İTÜ Geliştirme Vakfı iştirakleri olan Kültürel A.Ş. ve Arı kültürel A.Ş.‘de yönetim kurulu başkanlığı yapmaktadır.

Evli olup, iki çocuğu, iki torunu ve bir torununun oğlu vardır.